Bir Kent Güvenlik Endeksi Önerisi: Türkiye Kentleri Güvenlik Endeksi (GüvEn)

 

Abdurrahman YILMAZ

Doç.Dr.

İnsan için güvende yaşama öncelikli konuların başında gelmektedir. İlk yerleşimlerde, hatta henüz yerleşik hayata geçmeden önce bile güvende olabilecek ortamın aranması birincildir. Neolitik çağdaki yerleşimlerden, sonraki yıllarda ortaya çıkan kent devletlerine kadar güvenlikli bir yaşama ortamının oluşturulması kültürün önemli bir işlevi olmuştur. Avrupa Kentli Hakları Deklarasyonu’nda da belirtildiği üzere, günümüzde “mümkün olduğunca suç, şiddet ve yasa dışı olaylardan arındırılmış bir kent” bir kentli hakkı olarak görülmektedir.

Kentin güvenliğinin bunu etkileyen faktörlerin bir arada değerlendirilmesine imkân veren bir endeks; bir yandan güvenliğin kentler arasında ve o kent için zamansal boyutta nasıl değiştiğini anlamaya imkân verebilecek, diğer yandan güvenliğe ayrılan emek ve sermayenin verimliliğinin bir göstergesi olacaktır.


TUİK Yaşam Endeksi

Türkiye’de ilk defa TUİK tarafından 2015 yılında hazırlanan “Yaşam Endeksi”nin bir boyutu olarak ele alınan kent güvenliği dört değişkene dayanmaktadır: Kentteki cinayet oranı, ölümlü ve yaramalı trafik kazası sayısı, gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı ve asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı (Bkz. Tablo 1). TUİK’in ilk ve maalesef son defa hazırladığı Yaşam Endeksi oldukça önemli bir çalışmadır. Kısaca GüvEn olarak adlandırdığım Türkiye Kentleri Güvenlik Endeksi’nin de ilham kaynağı bu endekstir.


Tablo 1. TUİK Yaşam Endeksi’nin (2015) güvenlik alt boyutu.


Güvenlik endeksinin oluşturulması ve veri kaynakları

GüvEn’de kısaca; TÜİK Yaşam Endeksi’nde iki değişkenle temsil edilen suç türleri arttırılmış (toplam 19 suç türü, Bkz. Tablo 2) ve bu suçların yanında terör olayları da eklenmiştir. Alan çalışması için yeterli bütçeye sahip olunamaması nedeniyle “gece yalnız yürürken kendini güvende hissetme” ve “asayiş hizmetlerinden memnuniyet” oranları GüvEn’e yansıtılamamıştır. 


Tablo 2. GüvEn’deki suç türleri.


Endeksin suç alt boyutunun veri kaynağı TUİK tarafından yayınlanan “suç türü ve suçun işlendiği şehire ve yıllara göre ceza infaz kurumuna giren hükümlüler, 2011-2020” istatistikleridir. Maalesef ne TUİK ne de Adalet İstatistikleri’nde yıla, illere ve suç türlerine göre veriler yayınlanmaktadır. Bu zorunluluk eldeki makul tek veri olarak cezaevine giriş istatistiklerini bırakmaktadır. Hatırlatmak gerekirse bu veri o kentte işlenen bir suçtan dolayı cezaevine girenlerin sayısına işaret etmektedir. Haliyle söz konusu veride suç yeri ve suç türü arasında bir ilişki mevcuttur. Endekste bu ilişkiden hareket etmektedir.


Endeksin terör alt boyutunun veri kaynağı ise ABD’de bir üniversite (University of Maryland) tarafından START adlı proje kapsamında oluşturulan “Küresel Terör Veri Bankası”dır. Yine, Türkiye’de açık kaynaklarda yıllara ve illere göre terör olaylarını içeren bir veri bulunmamaktadır. START’daki veri ise yer yer mükerrer olaylar içermekte ve olayın meydana geldiği yerin (köyün, mevkinin, kasabanın) hangi ilde olduğu bilgisi bulunmamaktadır. Bu nedenle START’tan elde edilen verilerin tek tek üzerinden giderek kontrol edilmesine ihtiyaç duyulmuştur.


Verilerin ağırlıklandırılması ve nüfusa oran

Kontrolün ardından elde edilen veriler bir ağırlık puanıyla çarpılmıştır. Ağırlık puanının belirlenmesinde Türk Ceza Kanunu’nda o suça öngörülen en ağır ceza yılı esas alınmıştır. Örneğin yaralama suçuna öngörülen en ağır ceza beş yıldır. Haliyle endekste o ilde meydana gelen yaralama suçundan cezaevine girenlerin sayısı beş ile çarpılmıştır. Cinayet suçu için öngörülen ömür boyu hapis cezası; ortalama yaşam süresi olan 78’den ceza ehliyet yaşı olan 18’in çıkarılması ile elde edilen 60 olarak belirlenmiştir. Terör verileri için; ölüm ya da yaralama olsun olmasın her bir terör olayı 60 (cinayet) sayısı ile çarpılmıştır. Terör nedeniyle meydana gelen her bir ölüm yine 60 ile; yaralama ise Terörle Mücadele Kanunu Md. 4-5’in doğrultusunda yarı oranında arttırılarak sekiz olarak uygulanmıştır.

Veriler ağırlıklandırıldıktan sonra nüfusa göre orantılandırılmıştır (100 bine eşitlenmiştir). Nihai olarak elde edilen verilerden en yüksek puanlı il 100 kabul edilerek diğer iller buna göre sıralanmıştır.

 

 Sonuç ve endekste sıralama

Yukarıda açıklanan sistematik sonucunda sadece suç türlerine ve yıllara göre yapılan sıralama Tablo 3’te, terör olaylarına göre yapılan sıralama Tablo 4’te ve her iki verinin bütünleşiğinden oluşan GüvEn Tablo 5’te görülmektedir. Sıralamada en yüksek puanı alan il en üstte yer almaktadır ve bu durum o ildeki durumun diğerlerine göre göreceli olarak kötü olduğunu göstermektedir. Tablolardaki sıralamaların il ve yıllar bazında ayrıca değerlendirilmesi, buna göre çıkarımlar yapılması gerekmektedir. Değerlendirmelerde iki konuyu özellikle dikkate almak gerekiyor: Birincisi illerin özgün durumlarının o yıla göre incelenmesi gerekir; İkincisi değerlendirmede suç sosyolojisindeki/kriminolojideki siyah rakamlar kavramını göz önünde bulundurmak gerekir (her suç resmî rakamlara yansımayabilir).


Tablo 3. Suç türlerine göre sıralama 


Tablo 4. Terör olaylarına göre sıralama


Tablo 5. GüvEn (suç+terör) sıralaması